Choď na obsah Choď na menu
 


Cirkus Aleš / zneuživanie zvierat

30. 5. 2010

Drahí bratia a sestry ... pokoj s Vami

***

Zaiste každý už počul o cirkusoch, v ktorých sa predvádzajú zvieratá i ľudia, aby zabávali ľudí a to v rôznych častiach sveta. Pre mnohých to je zábava a najmä pre deti ako atrakcia, kde môžu vidieť zvieratá aké bežne nevidia (najmä z iných kontinentov sveta). A tak sa zdá, že je to dobré a chvályhodné; že to prináša radosť a úžitok pre všetkých.

---

Nebudem teraz písať o podmienkach, v ktorých žijú tieto zvieratá alebo o týraní, či dokonca o väznení týchto zvierat na úkor ľudskej žiadostivosti, ale skôr o praktikách, ktoré sú zbytočné zo strany ľudí :

Totižto stáva sa, že niektoré zvieratá z divočiny boli veľmi vážne zranené a po dlhodobom vyliečení by sa už nedokázali ubrániť ako predtým, tak ich ponechávajú v zoologickej záhrade alebo ich dajú do cirkusu. Ale ani o tom teraz nebudem viac písať, skôr o zbytočnom pitlačení a otroctve zvierat, za účelom zbohatnutia, či uznania :

Stáva sa, že zvieratá zbytočne chytajú a potom ich predávajú do zoologickej záhrady, alebo do cirkusov, aby na to zbohatli, či dostali uznanie (postavenie)...

*   *   *

Drahí bratia a sestry ... Boh nám daroval zvieratá ešte v Raji a to pre radosť a aby nám svojou prítomnosťou pomohli spoznať Božiu prítomnosť, krásu a tak sa mohli tešiť z tejto nádhery. Ked pozorne sledujete aká to je skutočná radosť ich vidieť a stretnúť sa so zvieratami bez toho, aby ich niekto prinútil, či aby si ich k tomu vychoval (v domácnosti alebo aj v cirkuse), tak môžeme vnímať, že je oveľa väčšia radosť a potešenie ako zo zvierat, tak aj z Božej slávy.

 

Kdežto v prípade poznania a skúsenosti so zvieratami, ktoré žijú v uzavretí svojich pánov, je naša radosť chvíľková a prináša skôr výčitku vo svedomí. Ťažko v takých situáciách človek pobudne s čistým svedomím.

---

Aj ked po prvotnom hriechu Adama a Evy sa veľa zmenilo i vo vzťahu k zvieratám, predsa sme povolaní k návratu tohto spôsobu života. Dobre to pochopil sv.František z Assisi, ked okrem svojej slobody doprial i zvieratám a oni sa mu odvdačili svojou vľúdnosťou. A Boh mu daroval porozumieť zvieraciemu jazyku. 

Myslite aj na to, že Boh posiela v určitých prípadoch svojich anjelov, ktorí berú na seba podobu zvierat ako to bolo v prípade sv.Don Boska, ked ho sprevádzal anjel v psovi a uchránil ho (pes nebol jeho domácim mazlíčkom)!!!

***

...milovaní bratia a sestry ... je to na nás ako vychováme seba, naše deti voči zvieratám a čo im ponukneme. Ponukneme im zvieracie kúsky v Cirkuse, v klietkach, či v domácnostiach alebo slobodné v prírode so zrakom čistým a hlavne s čistým svedomím voči nim, sebe i Bohu?!

*   *   *

Nech nás v tom požehná Boh Otec i Syn i Duch Svätý na príhovor všetkých anjelov a svätých...